Warsztaty technologii RFID w firmie Jantar

Dzięki uprzejmości firmy Jantar Sp. z o.o, klasa 3f TR, wraz z doradcą zawodowym Barbarą Kadłubicka i nauczycielem przedmiotów zawodowych Marcinem Starczakiem, miała możliwość uczestniczyć w zajęciach zorganizowanych w laboratorium Jwave. Firma Jantar od ponad 30 lat zajmuje się wdrażaniem technologii automatycznej identyfikacji. Zaprezentowana technologia RFID może być zastosowana wszędzie tam, gdzie wymagana jest identyfikacja oraz kontrola procesów i ich poszczególnych elementów. Ogromna wiedza i doświadczenie Pana Sławomira Krzewińskiego, który w bardzo ciekawy i przystępny sposób przybliżył najnowsze technologie identyfikacyjne, zapada w pamięć. Poznaliśmy niektóre projekty rozwiązań przygotowanych przez inżynierów, konstruktorów oraz programistów z firmy Jantar. Rozwiązania optymalizują i przyspieszają pracę, a przy tym eliminują błędy. System składa się z czytników, rejestratorów, anten oraz etykiet, a całość spina oprogramowanie, które dostosowuje się do konkretnej branży i specyfiki pracy. Stosuje w opracowywanych przez siebie systemach tagi RFID (ang. Radio-Frequency Identification), zwane także chipami. Są to urządzenia emitujące fale radiowe, popularne m.in. w branży handlowej i logistyce.
W czasie wizyty uczniowie obejrzeli kilka wdrożeń, jakie firma wykonała w ostatnich latach. Były to:
1. System monitorowania hodowli zwierząt gospodarczych. Dzięki niemu można na bieżąco sprawdzać np. ile paszy zjadła, bądź ile wypiła wody, każda z krów w liczącym kilkaset sztuk stadzie. Pozwala to m.in. na szybkie wykrywanie nieprawidłowości w zachowaniu pojedynczej sztuki bydła i w ten sposób umożliwia bardzo szybkie wykrycie choroby, która mogłaby rozprzestrzenić się na całe stado.
2. System monitorowania stanu kegów, w których przechowuje się napoje. Każdy keg po dziesięciu napełnieniach powinien mieć wymienioną uszczelkę, gdyż mogłyby rozwijać się pod nią bakterie, mogące zagrozić jakości całego napoju. Dlatego należy szybko zidentyfikować stan każdego kega, a ich liczba w skali np. dużego browaru może wynosić kilkaset lub kilka tysięcy sztuk dziennie.
3. System kontroli liczby nakrętek i śrub dostarczanych w kuwetach na stanowisko produkcyjne w fabryce.
4. Systemy identyfikacji karoserii samochodowych w trakcie montażu całego samochodu.
Uczniowie dowiedzieli się także, że pierwszy kod kreskowy został zastosowany ponad 50 lat temu przy sprzedaży gumy do żucia. Poznali także szczegóły budowy takiego kodu, czy innych obecnie stosowanych, np. kodu QR. Bardzo dziękujemy za możliwość spotkania i przekazanie cennej wiedzy.