Wielki sukces Gastronoma - Akredytacja Erasmus+
WIELKI SUKCES GASTRONOMA
Akredytacja Erasmus+
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej uzyskał akredytację w sektorze Kształcenie i Szkolenia zawodowe złożonych w ramach akcji 1. programu Erasmus+ w konkursie 2020 (EAC/A02/2020).
Tym samym należymy do grona nielicznych szkół w Polsce, które posiadają akredytację Narodowej Agencji Programu Erasmus+.
Już wkrótce kolejne grupy uczniów technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych, beneficjentów nowego, rozpoczynającego się projektu „Gotowanie kluczem do sukcesu – szkolimy się w Hiszpanii” spędzi miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest od zeszłego roku szkolnego w ramach programu unijnego Erasmus Plus, obejmującego organizację praktyk łącznie dla 36 praktykantów. Uczniowie podczas poprzednich projektów, w czasie praktyk szkolili swoje umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w sercu Malagi. Nie tylko zgłębiali tajniki kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież widziała między innymi ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny czy Muzeum Motoryzacji i Mody. Uczniowie mieli również okazję zobaczyć jedno z najpiękniejszych miast Andaluzji – Rondę, usytuowane nad malowniczym wąwozem.
Praca i postawa naszych uczniów ponownie zostały wysoko ocenione. Tribeka, partner projektu, napisał bardzo pochlebny artykuł o naszej młodzieży, który ukazał na stronie European Training Networks, międzynarodowej organizacji edukacyjnej zajmującej się organizacją praktyk zawodowych.
Jest to kolejny projekt unijny realizowany w szkole. W poprzednich latach uczniowie bielskiego Gastronoma odbywali także praktyki we Włoszech, w pięknym i słonecznym Riminii. Po zakończeniu obecnego projektu startujemy z opracowaniem kolejnego, a dzięki uzyskanej akredytacji będzie to znacznie łatwiejsze.
Beata Pieńkowska, Sabina Frycz