Przejdź do treści

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce cookie.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Uroczyste zakończenie projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów”

10-03-2022 Oświata Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE PROJEKTU W GASTRONOMIE

W Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej zakończył się 6-miesięczny projekt „Ponadnarodowa mobilność uczniów”, pt. „Od tradycji po nowoczesne technologie w cukiernictwie w Europie”, realizowany  w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, finansowany z funduszy europejskich.

Celem projektu było zwiększenie zainteresowania kierunkiem technik technologii żywności, podniesienie kwalifikacji i umiejętności zawodowych uczniów kształcących się w zawodzie technik technologii żywności, udział w praktycznych zajęciach  w międzynarodowej grupie we Francji oraz podniesienie umiejętności językowych uczniów w celu przygotowania ich do przyszłej pracy zawodowej poza granicami kraju.

Na uroczyste podsumowanie projektu przybyli zaproszeni goście: Naczelnik Wydziału Edukacji i Sportu Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej, pani Ewa Szymanek-Płaska, Starszy Inspektor Wydziału Edukacji i Sportu, pan Marcin Mendrek, pani Anna Gołębiewska z Sekcji Rozliczania Środków Zewnętrznych z Centrum Usług Wspólnych, Dyrektor szkoły, pani Jolanta Wikło, Wicedyrektorzy, pani Agnieszka Hyrlik i pan Damian Wydra, wicedyrektor administracyjny, pani Sylwia Szafran, kierownik warsztatów szkolnych, pani Teresa Bijok, przewodnicząca Zespołu Nauczycieli Przedmiotów Gastronomicznych, pani Halina Świerczek, przewodnicząca Zespołu Nauczycieli Języków Obcych, pani Ewa Dulian oraz nauczyciele z zaprzyjaźnionych bielskich szkół. Specjalnie na tę okazję przybyli również przedstawiciele szkoły partnerskiej, koordynator projektu ze strony francuskiej, pan Gerard Julia i nauczyciel przedmiotów zawodowych, pan Daniel Granié.

Uroczystość rozpoczęła pani dyrektor Jolanta Wikło, która powitała gości. Następnie koordynator projektu, pani Anna Nawrocka-Kaniewska przybliżyła założenia, cele i realizację projektu oraz krótko opisała przebieg mobilności w  Lycée Christian Bourquin w Argelès-sur-Mer we Francji. Uczestnicy projektu, uczniowie ZSGiH przedstawili swoje wrażenia z podróży i pobytu. Wypowiedziom towarzyszyła prezentacja zdjęć oraz książki z przepisami kulinarnymi „Od croissanta do rogala” i filmu instruktażowego – finalnych produktów projektowych. Na zakończenie pani naczelnik Ewa Szymanek-Płaska wręczyła certyfikaty potwierdzające udział uczniów w projekcie, a francuski koordynator pan Gerard Julia dyplomy przygotowane przez międzynarodową sekcję z Lycée Christian Bourquin. Natomiast pani dyrektor Jolanta Wikło podziękowała nauczycielom i uczniom za inicjatywę, sprawną realizację projektu i konkretne efekty końcowe, a także godne reprezentowanie szkoły, miasta i kraju za granicą. Pani dyrektor podkreśliła, że jest dumna z tak zaangażowanych pracowników i uczniów. Po części oficjalnej goście mogli spróbować francuskich wyrobów cukierniczych, przygotowanych przez uczniów pod okiem członka zespołu projektowego, pani Małgorzaty Kłopotowskiej (nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych) oraz francuskiego cukiernika, pana Daniel Granié. Na pięknie udekorowanych stołach ułożono patery z makaronikami, finansjerkami, ciastem cytrynowym oraz ptysiami z nadzieniem pistacjowo-waniliowym.

Na zakończenie spotkania koordynator projektu, pani Anna Nawrocka-Kaniewska podziękowała dyrekcji szkoły za wsparcie i motywację, uczestnikom projektu za ciężką pracę i niepowtarzalną atmosferę. Udział w projekcie pozwolił na nawiązanie nowych kontaktów i bardzo cieszy fakt, że Gastronom będzie kontynuował współpracę z zaprzyjaźnioną francuską szkołą Lycée Christian Bourquin.