Przejdź do treści

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce cookie.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

„Portugalskie smaki w Gastronomie” - czas na podsumowanie

16-06-2025 Oświata Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

Na przełomie maja i czerwca 18 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bielsku Białej, z klas technik żywienia i usług gastronomicznych, odbyło trzytygodniową praktykę zawodową w słonecznej Portugalii. Uczniowie Gastronoma praktykowali w renomowanych portugalskich restauracjach w samej stolicy, Lizbonie, w ramach realizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych projektu unijnego Erasmus Plus „Portugalskie smaki w Gastronomie”.

Beneficjenci projektu mieli niepowtarzalną okazję uczyć się fachu od portugalskich mistrzów zawodu. Młodzież przygotowywała oryginalne dania obiadowe, często w oparciu o ryby i owoce morza, przystawki, sałatki czy wyszukane portugalskie desery. We wszystkich miejscach praktyk uczniowie byli bardzo chwaleni za pracowitość, zaangażowanie i umiejętności zawodowe. Na koniec praktyk młodzież otrzymała od portugalskiego partnera projektu Pessoa Academy certyfikaty zawodowe, potwierdzające ukończenie stażu.

Językiem praktyk był język angielski, wyjazd był więc świetną okazją do konwersacji w tym języku. Oczywiście uczniowie, na potrzeby projektu, opanowali też podstawy języka portugalskiego. Po pracy młodzi adepci sztuki kulinarnej zwiedzali piękną stolicę Portugalii i poznawali kulturę i zwyczaje mieszkańców. Kogucik z Barcelos, pastel de nata czyli tradycyjny portugalski deser, wszechobecne wyroby z korka, suszone dorsze, portugalskie sardynki, ceramiczne płytki azulejos, żółte tramwaje, zachód słońca nad rzeką Tag, plaża w Costa da Caparica. Te portugalskie symbole zostaną w pamięci uczestników projektu na długo. Teraz przyszedł czas na dzielenie się zdobytą wiedzą. Projekt „ Portugalskie smaki w Gastronomie” jest kolejnym projektem unijnym realizowanym w Zespole Szkół Gastronomicznych. W poprzednich latach młodzież miała okazję praktykować we Włoszech i Hiszpanii.