„Portugalskie smaki w Gastronomie” - czas na podsumowanie

Na przełomie maja i czerwca 18 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bielsku Białej, z klas technik żywienia i usług gastronomicznych, odbyło trzytygodniową praktykę zawodową w słonecznej Portugalii. Uczniowie Gastronoma praktykowali w renomowanych portugalskich restauracjach w samej stolicy, Lizbonie, w ramach realizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych projektu unijnego Erasmus Plus „Portugalskie smaki w Gastronomie”.
Beneficjenci projektu mieli niepowtarzalną okazję uczyć się fachu od portugalskich mistrzów zawodu. Młodzież przygotowywała oryginalne dania obiadowe, często w oparciu o ryby i owoce morza, przystawki, sałatki czy wyszukane portugalskie desery. We wszystkich miejscach praktyk uczniowie byli bardzo chwaleni za pracowitość, zaangażowanie i umiejętności zawodowe. Na koniec praktyk młodzież otrzymała od portugalskiego partnera projektu Pessoa Academy certyfikaty zawodowe, potwierdzające ukończenie stażu.
Językiem praktyk był język angielski, wyjazd był więc świetną okazją do konwersacji w tym języku. Oczywiście uczniowie, na potrzeby projektu, opanowali też podstawy języka portugalskiego. Po pracy młodzi adepci sztuki kulinarnej zwiedzali piękną stolicę Portugalii i poznawali kulturę i zwyczaje mieszkańców. Kogucik z Barcelos, pastel de nata czyli tradycyjny portugalski deser, wszechobecne wyroby z korka, suszone dorsze, portugalskie sardynki, ceramiczne płytki azulejos, żółte tramwaje, zachód słońca nad rzeką Tag, plaża w Costa da Caparica. Te portugalskie symbole zostaną w pamięci uczestników projektu na długo. Teraz przyszedł czas na dzielenie się zdobytą wiedzą. Projekt „ Portugalskie smaki w Gastronomie” jest kolejnym projektem unijnym realizowanym w Zespole Szkół Gastronomicznych. W poprzednich latach młodzież miała okazję praktykować we Włoszech i Hiszpanii.