Przejdź do treści

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce cookie.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Mikroorganizmy - drobnoustroje pożyteczne i chorobotwórcze

12-05-2020 Oświata Szkoła Podstawowa nr 20 im. Jerzego Kukuczki w Bielsku-Białej

Podczas zajęć lekcyjnych w dniu 12 maja uczniowie klas 3b i 3c z SP 20 zapoznali się z pojęciami mikrobiologia, mikroskop, mikroorganizm, bakterie pożyteczne , bakterie chorobotwórcze i wirusy. Jako podsumowanie tematu uczniowie wykonali prace plastyczne przedstawiające drobnoustroje pożyteczne i groźne dla życia człowieka.

Dowiedzieli się, że drobnoustroje widoczne są tylko pod mikroskopem. Dzięki temu urządzeniu można obserwować drobniutkie niewidzialne gołym okiem organizmy, do który należą bakterie, wirusy, a także niektóre grzyby.

Mikroorganizmy spełniają bardzo ważną funkcję w przyrodzie. Rozkładają szczątki roślinne i zwierzęce. Człowiek także nauczył się wykorzystywać bakterie. Używa się ich miedzy innymi do produkcji sera, kefirów, jogurtów i octu.

Nie wszystkie mikroorganizmy są jednak pożyteczne. Niektóre drobnoustroje dostają się do organizmu i wywołują różne choroby.  Niebezpiecznymi drobnoustrojami są również wirusy.

W czasie panującej obecnie pandemii wszyscy już wiemy w jaki sposób ustrzec się przed groźnymi bakteriami i wirusami i jak ważne jest zachowywanie higieny osobistej oraz ostrożności podczas kontaktów z innymi ludźmi.