Mikroorganizmy - drobnoustroje pożyteczne i chorobotwórcze
Podczas zajęć lekcyjnych w dniu 12 maja uczniowie klas 3b i 3c z SP 20 zapoznali się z pojęciami mikrobiologia, mikroskop, mikroorganizm, bakterie pożyteczne , bakterie chorobotwórcze i wirusy. Jako podsumowanie tematu uczniowie wykonali prace plastyczne przedstawiające drobnoustroje pożyteczne i groźne dla życia człowieka.
Dowiedzieli się, że drobnoustroje widoczne są tylko pod mikroskopem. Dzięki temu urządzeniu można obserwować drobniutkie niewidzialne gołym okiem organizmy, do który należą bakterie, wirusy, a także niektóre grzyby.
Mikroorganizmy spełniają bardzo ważną funkcję w przyrodzie. Rozkładają szczątki roślinne i zwierzęce. Człowiek także nauczył się wykorzystywać bakterie. Używa się ich miedzy innymi do produkcji sera, kefirów, jogurtów i octu.
Nie wszystkie mikroorganizmy są jednak pożyteczne. Niektóre drobnoustroje dostają się do organizmu i wywołują różne choroby. Niebezpiecznymi drobnoustrojami są również wirusy.
W czasie panującej obecnie pandemii wszyscy już wiemy w jaki sposób ustrzec się przed groźnymi bakteriami i wirusami i jak ważne jest zachowywanie higieny osobistej oraz ostrożności podczas kontaktów z innymi ludźmi.