Przejdź do treści

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce cookie.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Kolejna grupa młodzieży z bielskiego Gastronoma na praktykach w Hiszpanii

30-10-2019 Oświata Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

 

Kolejna grupa 18 uczniów technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych, beneficjentów projektu  „Gotowanie kluczem do sukcesu – praktyki w Hiszpanii”  spędziła miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest od zeszłego roku szkolnego w ramach programu unijnego Erasmus Plus, obejmującego organizację praktyk łącznie dla 36 praktykantów. Uczniowie szkolili swoje umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w sercu Malagi. Nie tylko zgłębiali tajniki kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież widziała między innymi ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny czy  Muzeum Motoryzacji i Mody. Uczniowie mieli również okazję zobaczyć jedno z najpiękniejszych miast Andaluzji – Rondę, usytuowane nad malowniczym wąwozem.

Praca i postawa uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hanadlowych ponownie zostały  wysoko ocenione. Tribeka, partner projektu, napisał bardzo pochlebny artykuł o młodzieży, który ukazał na stronie European Training Networks, międzynarodowej organizacji edukacyjnej zajmującej się organizacją praktyk zawodowych.

Jest to kolejny projekt unijny realizowany w szkole. W latach 2016-2018 uczniowie bielskiego gastronoma odbywali praktyki we Włoszech. Obecny projekt kończy się w  grudniu tego roku. Jednocześnie szkoła rozpoczyna realizację kolejnego projektu unijnego na lata 2020-2021. Młodzież ponownie będzie miłą okazję odbyć praktyki w Hiszpanii.
Z nowego projektu skorzysta ponownie 36 uczniów.