Kolejna grupa młodzieży z bielskiego Gastronoma na praktykach w Hiszpanii
Kolejna grupa 18 uczniów technikum Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych, beneficjentów projektu „Gotowanie kluczem do sukcesu – praktyki w Hiszpanii” spędziła miesiąc w słonecznej Maladze. Projekt realizowany jest od zeszłego roku szkolnego w ramach programu unijnego Erasmus Plus, obejmującego organizację praktyk łącznie dla 36 praktykantów. Uczniowie szkolili swoje umiejętności w najlepszych hiszpańskich restauracjach w sercu Malagi. Nie tylko zgłębiali tajniki kuchni hiszpańskiej, ale również mieli okazję zwiedzić to piękne miasto i jego atrakcje. Młodzież widziała między innymi ruiny zamku Giblarfaro, twierdzę Alcazaba, Ogród Botaniczny czy Muzeum Motoryzacji i Mody. Uczniowie mieli również okazję zobaczyć jedno z najpiękniejszych miast Andaluzji – Rondę, usytuowane nad malowniczym wąwozem.
Praca i postawa uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hanadlowych ponownie zostały wysoko ocenione. Tribeka, partner projektu, napisał bardzo pochlebny artykuł o młodzieży, który ukazał na stronie European Training Networks, międzynarodowej organizacji edukacyjnej zajmującej się organizacją praktyk zawodowych.
Jest to kolejny projekt unijny realizowany w szkole. W latach 2016-2018 uczniowie bielskiego gastronoma odbywali praktyki we Włoszech. Obecny projekt kończy się w grudniu tego roku. Jednocześnie szkoła rozpoczyna realizację kolejnego projektu unijnego na lata 2020-2021. Młodzież ponownie będzie miłą okazję odbyć praktyki w Hiszpanii.
Z nowego projektu skorzysta ponownie 36 uczniów.