Gastronom na podium w Europejskim Konkursie Kulinarnym Ekogala 2019
10 zespołów z Polski i z zagranicy startowało w Europejskim Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Marszałka Województwa Podkarpackiego i Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowali Marcin Lubański i Kaper Sproski. Podczas Międzynarodowych Targów Żywości i Produktów Ekologicznych Ekogala 2019 r. Panowie zajęli w konkursie drugie miejsce :)
Tematem konkursu było: Danie główne z wykorzystaniem Kaczki-kierunek polskie smaki z wykorzystaniem warzyw korzeniowych i owoców sezonowych oraz deser talerzowy z wykorzystaniem dyni, białej czekolady, rozmarynu i pistacji.
Drużyna z bielskiego Gastronoma wykonała Filet z kaczki gotowany Sous Vide puree z batata z masłem orzechowym, sos demi z kaczki z karmelizowana gruszką z chili oraz Deser Talerzowy Sernik z pieczoną dynią, lody rozmarynowe z sosem truskawkowym i ziemia z pistacji i pieczonej białej czekolady.
Uczestnikom konkursu gratulujemy świetnych wyników i życzymy dalszych sukcesów!