Przejdź do treści

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji, a po uzyskaniu Twojej zgody, pliki cookies są przez nas wykorzystywane do dokonywania pomiarów i analiz korzystania ze strony internetowej. Strona wykorzystuje również pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce cookie.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.
Wykorzystywane w celu tworzenia statystyk i analizy ruchu w serwisie internetowym, co pomaga lepiej zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszenie struktury i zawartości serwisu internetowego (w tym zakresie wykorzystywane mogą być również pliki cookies podmiotów trzecich, tj. dostawców narzędzi wykorzystywanych w tym celu przez administratora). Te pliki wykorzystujemy, jeżeli wyrazisz na to zgodę.

Gastronom na podium w Europejskim Konkursie Kulinarnym Ekogala 2019

08-12-2019 Oświata Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

10 zespołów z Polski i z zagranicy startowało w Europejskim Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Marszałka Województwa Podkarpackiego i Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej reprezentowali Marcin Lubański i Kaper Sproski. Podczas Międzynarodowych Targów Żywości i Produktów Ekologicznych Ekogala 2019 r.  Panowie zajęli w konkursie drugie miejsce :)

Tematem konkursu było: Danie główne z wykorzystaniem Kaczki-kierunek polskie smaki z wykorzystaniem warzyw korzeniowych i owoców sezonowych oraz deser talerzowy z wykorzystaniem dyni, białej czekolady, rozmarynu i pistacji.

Drużyna z bielskiego Gastronoma wykonała Filet z kaczki gotowany Sous Vide puree z batata z masłem orzechowym, sos demi z kaczki z karmelizowana gruszką z chili oraz Deser Talerzowy Sernik z pieczoną dynią, lody rozmarynowe z sosem truskawkowym i ziemia z pistacji i pieczonej białej czekolady.

Uczestnikom konkursu gratulujemy świetnych wyników i życzymy dalszych sukcesów!